Wijzigen eigen risico vanaf 2022

Per 1 januari 2022 verandert de manier waarop de ggz wordt betaald door zorgverzekeraars. Als cliënt merkt u daar ook iets van want u kunt daardoor eerder een rekening krijgen van uw zorgverzekeraar voor uw eigen risico.

Vanaf 2022 sturen wij elke maand een rekening aan de verzekering voor de tijd die we in de maand daarvoor hebben besteed. Die tijd betaalt de verzekering aan ons. En daarna kan uw verzekering u een rekening sturen voor uw eigen risico. Daar zet de verzekering dan bij hoeveel tijd zij aan ons hebben betaald. Daarmee wordt het voor u duidelijker wat er in rekening wordt gebracht.

Maar het betekent ook dat u veel eerder in het jaar een rekening van uw verzekering kunt krijgen voor uw eigen risico dan u misschien gewend was.

 

– Als u bijvoorbeeld in januari 2022 een afspraak heeft met een van onze behandelaren, dan kan uw verzekeraar al in februari een rekening sturen voor uw eigen risico van 2022. Eerder gebeurde dat pas als wij de behandeling afsloten.

 

– Als uw behandeling al in 2021 was gestart en u uw eigen risico over 2021 nog niet had gebruikt, dan kunt u begin 2022 ook een rekening krijgen van uw verzekeraar voor uw eigen risico van 2021.

Helaas hebben wij hier geen invloed op omdat landelijk is afgesproken dat iedereen dit zo moet doen. Het is goed om hier rekening mee te houden als u uw zorgverzekering voor 2022 afsluit.

 

– Als u voor 2022 een hoger eigen risico afspreekt, kunt u al snel in het nieuwe jaar te maken krijgen met kosten die niet opwegen tegen de premiekorting voor dat hogere eigen risico.

 

– Als u bang bent dat betaling van uw eigen risico lastig is, dan is het verstandig om direct een betalingsregeling met uw zorgverzekeraar af te spreken voor uw eigen risico. Dat kunt u doen op het moment dat u een nieuwe verzekering afspreekt voor 2022.

Ga terug naar de HOME pagina